Преди, най-ценното нещо в света беше информацията, защото добрите инвестиционни възможности

...
Преди, най-ценното нещо в света беше информацията, защото добрите инвестиционни възможности
Коментари Харесай

Основните „валути“ в света на инвестирането

Преди, най-ценното нещо в света беше информацията, тъй като положителните капиталови благоприятни условия се познаваха единствено от стеснен кръг скъпо платени мениджъри в огромните финансови институции. Сега цялото познание на света е гратис и в джоба на всеки човек, само че ни би трябвало време, с цел да го синтезираме и използван на процедура. Другият детайл, който ще ни помогне да реализираме финансов триумф е капиталът. В тази публикация ще ви споделя каква е ролята на „ светата троица “ в вложението – знанията, времето и капиталът, а също и по какъв начин да обменим една от тези „ валути “ за някоя от другите.

Знание

Информацията към този момент не е най-ценното нещо на света, тъй като тя е налична и в множеството случаи е безвъзмездна. Ако напиша думата „ вложения “ в известна интернет търсачка, ми излизат над 57,000,000 резултата (при търсене на „ investments “ се демонстрират близо 2 милиарда препратки). Как да намеря това парченце скъпо познание измежду толкоз доста информация? Ако стартира да чета всичко наред, ще ми отнеме хиляди години, с цел да се срещна единствено с една дребна част от материалите.

За благополучие, имаме доста потребни принадлежности, с цел да придобием познания за вложението. Ако придобием най-малко базова финансова просветеност, ще знаем по какъв начин по-добре да търсим и селектираме информацията. Ще научим нови термини, които още повече ще ни оказват помощ да намерим качествено познание. Другият вид е да се доверим на хора с опит в тази сфера, които ще селектират за нас главните неща и ще ни спестят хиляди часове ровене и четене в интернет.

Време

За да порасне една инвестиция, се потребност е от време, без значение дали приказваме за инвестиции в акции, които могат да покачат цената си фрапантно в границите на седмици или за 30-годишна застрахователна лавица с капиталов детайл. Да не забравяме и че осмото знамение на света е комплицираната рента и в случай че разполагаме с малко повече време, с цел да може тя да разгърне капацитета си, с малко средства, вложени в верните активи, ще получим резултати, които ще надвишават и най-смелите ни фантазии. Просто се желае малко самообладание, което не е от най-разпространените качества измежду младежите. Иронията е, че тъкмо те разполагат с най-голямо количество от „ валутата “ време.

Има и различен аспект, обвързван с този запас и това е свободното време, което може сами да решаваме защо да употребяваме и не е обвързвано с работни задължения или такива към фамилията ни. За мен това е едно от най-ценните неща, които човек може да има и дава големи благоприятни условия, с цел да натрупаме познания и капитал.

Капитал

В тази категория слагам спестените пари, отвън тези в спешния ни фонд и за настоящи месечни разноски. Този капитал може да е в пари, парцели, акции или други активи и може да го усилваме като заделяме от настоящите ни приходи или вложенията ни нарастват с времето. Когато сме млади, започваме от нулев (дори отрицателен) капитал, в случай че не сме получили някакво завещание или добър „ старт “ от родителите ни.

Хубавото на тези три „ валути “ е, че те могат да се разменят за останалите, от които имаме потребност. Много е мъчно да реализираме триумф, когато нямаме нито една от тях (знание, време или пари), само че това е действителността за доста хора, които са пренебрегвали с години тематиката за ръководството на парите, не са спестявали, не са вложили и в залеза на живота си разчитат на страната или децата си да се погрижат за тях.

Ето какви са разновидностите, в случай че притежаваме две от трите детайла на вложението:

Хора с пари и време

Много елементарно хората с пари и време могат да натрупат познания и опит, само че доста постоянно не го вършат, а пропиляват средствата си, с цел да запълнят многото свободно време. Често те са деца на богати родители или имат сътрудник с по-големи финансови благоприятни условия. Те схващат какъв брой е значимо да управляваш парите си рационално, едвам когато изгубят източника си на лесни пари.

Нерядко тези хора са жертви и на лъжливи схеми, които дават обещание висока рентабилност без необикновен риск и потребност от познания за инвестицията. Тук важи максимата, че в случай че е прекомерно хубаво с цел да е истина, нормално е такова.

Хора с време и познания

Парите за мен са средство за реализиране на цели и отразяват цената, която сътворяваме за другите. Да си 20-те или 30-те си години, да имаш най-малко по 2-3 часа свободно време дневно, да знаеш по какъв начин да изкарваш пари и да инвестираш, само че да имаш дребен капитал, е обстановка вид „ парализа на разбора “ или „ живей за мига “.

В първия случай прекомерно доста обмисляме в какво да вложим парите си, каква тактика да изберем и се опасяваме от загуби, което води до боязън да предприемем дейности и избираме сигурния път да „ влагаме “ в нова кола, по-голямо жилище или в безкрайни поправки на парцела. Хората от втората категория вършат същото, само че при тях няма доби обсъждане на капиталови благоприятни условия, а са на максимата, че единствените пари, които притежаваме са тези, които сме похарчили.

Има и трета група хора, които желаят да натрупат капитал. Когато разполагат с време, могат да придобият нови познания и умения. Те ще им разрешат да влагат с релативно дребни суми и по-висок риск, което ще докара до по-бързото струпване на капитал. Въпреки обективните опасности, най-големият от тях е обвързван с нашите познания, дейности и страсти като вложители. Ако отделим време да ги управляваме, ще минимизираме вероятността от по-големи загуби.

Хора с капитал и познания

Има огромна група от хора, които имат нужните познания (някои от тях са даже чиновници на високи позиции във финансови институции) и насъбран капитал, само че са прекомерно заети, с цел да го ръководят. Най-честото решение при тях е парите да стоят на депозит, когато им остане време да намерят по-добро решение или се доверяват на рекомендация на банков чиновник или съветник, който ги е посетил в офиса. За страдание, това не постоянно е положително решение, тъй като неналичието на наблюдаване и надзор на вложенията водят до неприятни резултати.

Ако имаме капитал и познания, може елементарно да си купим време. При 1,500 лв. месечни разноски ни трябват 18,000 лв., с цел да изкараме една година без да е нужно да работим. А това е ужасно доста време, в които може да натрупаме скъпи познания и да увеличим капиталът ни фрапантно, а това от своя страна ще ни разреши да си купим още време. Може да звучи неизпълнимо, само че доста хора в България го вършат, като си обезпечават релативно пасивни приходи, с които си заплащат месечните разноски.

За край

Знанията, времето и капиталът са главните „ валути “ в света на вложенията и е добре да усилваме тяхното количество или в случай че някоя от тях ни липсва, да я получим против друга, която към този момент притежаваме. В противоположен случай, в един миг ще ги загубим, тъй като парите в банката ще се обезценят от инфлацията, знанията ще остареят, а дългият небосвод за реализиране на задачите ни ще става все по-къс с напредването на възрастта ни. Използвайте рационално тези запаси. Успех!

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР